Ne aflăm la începutul lunii noiembrie 2022, iar temperaturile scăzute din termometre nu par a fi dornice să își facă prezența în România. În perioada aceasta, temperaturile se vor menține, încă, ridicate. Valorile termice vor trece chiar și peste 20 de grade Celsius, lucru ce face ca începutul lui noiembrie să semene cu o zi blândă de vară. Iată mai jos, în articol, ce a transmis un meteorolog în cadrul ANM.
Anul 2022 poate fi catalogat drept unul al extremelor, având în vedere temperaturile care au oscilat de la o perioadă la alta. Dacă în unele zone ale țării s-au înregistrat temperaturi scăzute în luna octombrie, de data aceasta pare că vremea devine mai blândă. Temperaturile vor ajunge și la peste 20 de grade Celsius în termometre, motiv pentru care începutul lui noiembrie poate fi asemănat cu o zi blândă de vară.
Ziua de 2 noiembrie 2022 aduce bucurie pe chipurile persoanelor care doresc ca temperaturile de afară să se mențină la un prag ridicat. De exemplu, în jumătatea de Sud a țării, în Oltenia și în Muntenia, temperaturile ajung și între 26 și 28 de grade Celsius.
„Într-adevăr se estimează mâine în jumătatea de sud a teritoriului, în Oltenia, în Muntenia, cel mai probabil să înregistrăm astfel de temperaturi, 26- 27- 28 de grade acestea fiind valori de început de vară cu mult mai ridicate decât ar trebui să avem la momentul acesta peste 10 grade”, transmite un meteorolog în cadrul ANM.
Meteorologul explică faptul că temperaturile înregistrate sunt mult mai mari decât ar fi trebuit, pentru perioada aceasta: „Acum, în aceste zone, ar trebui să avem în mod normal 15-16 grade. Mâine așteptăm 27-28 de grade în partea de sud a teritoriului, în condițiile în care și soarele va străluci multă vreme pe cer, în timp ce în celelalte regiuni temperaturile vor fi mai modeste”.
Pe de altă parte, în alte zone ale țării, temperaturile vor fi ușor apropiate de cele normale ale perioadei: „Dar pentru multe zone, pentru Crișana, pentru mare parte din Transilvania și mare parte din Moldova, chiar și în aceste condiții, mai ridicate decât în mod normal a avea la această dată, vorbim de maxime de la 16-17 grade prin extremitatea de nord a teritoriului, prin depresiuni, până la cel mult 18-19 chiar și valori de 20 de grade prin Transilvania și prin Banat”.
Începând cu data de 3 noiembrie 2022, joi, gradele din termometre vor începe să scadă treptat, însă nu se va atinge temperatura normală pentru această perioadă. Alina Şerban, meteorolog în cadrul ANM, a explicat ce se va întâmpla după jumătatea acestei săptămâni.
„Nu vorbim de o răcire accentuată, pentru că în sudul țării, în mod deosebit, vom mai înregistra până la finalul săptămânii temperaturi maxime de 20 și ușor peste 20 de grade, nu la nivelul celor de mâine ce-i drept, dar la 21-22 de grade ne mai așteptăm, cu alternanță de la o zi la cealaltă din nou în Banat, în Muntenia, în Oltenia, în zona continentală a Dobrogei, iar în celelalte regiuni, temperaturi de la 12-13 la cel mult 17 grade. Foarte interesant ceea ce se întâmplă”, a explicat meteorologul la Antena 3.
Sursă foto: colaj Pixabay